Energy Towers is een energiecentrale die stroom levert. Het zijn twee torens van elk 10 meter hoog, dat is net zo hoog als een huis met drie verdiepingen. De torens zijn gevuld met water. Door een hybride aandrijving – twee manieren van aandrijven – worden grote cilinders in de watertorens gebracht. Door middel van opwaartse kracht wordt groene energie opgewekt.
Wat zijn de voordelen van Energy Towers:
- Energy Towers werkt altijd. Het systeem is niet afhankelijk van weersinvloeden zoals zon of wind.
- Met een haalbaar rendement tot 80% is Energy Towers de energieopwekker met het hoogste rendement.
- De torens kunnen eenvoudig aan en uit worden gezet. Daardoor kan Energy Towers anticiperen op een tekort of overvloed aan stroom.
- De torens kunnen overal geplaatst worden. Bij een dorp of stad, een industrieterrein, in het havengebied of zelfs in een gebouw.
- De opgewekte groene energie kan rechtstreeks aan het naastgelegen dorp of industrieterrein geleverd worden.
- Eén eenheid Energy Towers is goed voor het opwekken van 1 megawatt energie per uur. Daarmee kun je 2000 huizen een heel jaar van stroom voorzien.
- De torens maken nauwelijks geluid. Er is dus geen sprake van geluidsoverlast.
- Je kunt de torens van verschillende materialen maken. Zelfs van glas waardoor de werking van het systeem zichtbaar is.
- De torens kunnen deels ondergronds gebouwd worden.
Meer over de werking van Energy Towers
De werking van Energy Towers is gebaseerd op twee natuurkundige wetten: de wet van Archimedes en de wet van de communicerende vaten.
De Wet van Archimedes houdt in dat wanneer een voorwerp in een vloeistof wordt ondergedompeld, dat voorwerp een opwaartse kracht ondervindt, die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste vloeistof. Bij Energy Towers is dat voorwerp een cilinder met een diameter van 80 centimeter en een lengte van 1.20 meter.
De wet van de communicerende vaten is een regel die aangeeft dat in open vloeistofreservoirs, die onderling onder het vloeistofniveau zijn verbonden, het vloeistofpeil in alle reservoirs even hoog staat. Bij Energy Towers is deze vloeistof water en doordat de twee torens met elkaar verbonden zijn, blijft de waterkolom in beide torens altijd gelijk.
Het proces
Via een sluis worden cilinders in de torens geduwd. Als er een cilinder in de sluis zit, wordt de sluis gevuld met water zodat de druk in de sluis en in de kolom gelijk is. Door de wet van de communicerende vaten is er geen weerstand om de cilinder in de toren te duwen.
De cilinder wordt opgevangen door een arm. Deze arm zit vast aan een ketting. Door de opwaartse kracht gaat de ketting draaien. Zo wordt er elke 6 seconden een nieuwe cilinder door de sluis in de toren geduwd. Dit is een continu proces. De ketting blijft dus draaien en laat zo via tandwielen 2 assen draaien. Die assen zijn van de generatoren die de stroom leveren.
De energie die nodig is om de cilinder door de sluis in de toren te duwen, noemen we de aandrijving. Deze aandrijving werkt dankzij waterdruk én door verbranding van waterstof. Restwarmte van een fabriek zou hier ook voor gebruikt kunnen worden. De aandrijving is dus hybride, maar wel fossielvrij en dus 100% groen. De warmte die ontstaat wordt gebruikt om de aandrijfzuiger in beweging te zetten, zodat de cilinder, door de sluis, weer opnieuw in de toren geduwd kan worden.
Ben je nieuwsgierig naar de werking van Energy Towers of wil je jouw kennis met ons delen? Neem dan contact met ons op.